søndag 26. mai 2019

«Det er vakrest når det skumrer» av Camilla Bøksle

Utgitt av Solum bokvennen 2019

Camillas farfar begynner å bli gammel. Hun registrerer at han blir stadig mer skrøpelig, både fysisk og mentalt, men han bor fortsatt hjemme og greier å stelle seg selv og huset så noenlunde. Camilla er ofte på besøk, hjelper ham litt, tar ham med på butikken og kafeen, og hun lytter ekte interessert når han forteller fra da han var liten, ung, voksen - ja, fra hele livet, og om de andre i familien. Sammen går de tilbake i tiden, han gjenopplever og hun opplever. Noe var bra, noe var mindre bra, og noe er det han angrer på, som at han ikke malte mer...

Merkelappen roman er satt på verket, men her omtales virkelige mennesker og med deres rette navn, slik jeg forstår det.

Uansett er dette en veldig fin bok. Camilla skriver om bestefar, eller beden, som hun kaller ham, med forståelse og respekt,og enda føles bildet hun tegner av ham sant og ærlig; hans mindre sjarmerende sider avdekkes også, men det er altså gjort med ærbødighet.
De fleste har vel hatt eldre slektninger om seg, og kjenner igjen situasjonen - der den gamle forteller og forteller, om igjen de samme tingene. Til slutt hører man ikke ordentlig etter, viser ikke interesse, spør ikke for å få vite mer. Men når den gamle dør, er dennes erindring bakover i tid borte, hvis man ikke har skrevet noe ned selv, eller fått andre til å gjøre det.

For meg var dette en interessant, tankevekkende, vemodig, og rørende bok.

2 kommentarer:

  1. Så kjekt at du likte den, det gjorde jeg også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tine, takk for kommentar. Jeg så at du også likte den, da er vi to. Og helt sikkert flere også, for det var ei bra bok :-)

      Slett