fredag 20. april 2018

«Nå er alt» av Amy Giles

Oversatt av Fartein Døvle Jonassen
Utgitt av Gyldendal, 2018

Hadley overlever mirakuløst en flystyrt, hun blir funnet sjokkskadet på ulykkesstedet og tas med til sykehuset. Der blir hun tatt hånd om, men overlatt til seg selv en liten stund forsøker hun å ta livet sitt ved å kutte pulsåren på armen.
Hvorfor i all verden forsøkte Hadley å ta livet av seg, var hun ikke glad for å overleve? Følte hun skyld fordi de andre på flyet ble drept, eller hva? Og hva var det egentlig som skjedde i flyulykken?
Fortellingen veksler mellom episoder fra nåtid - der en etterforsker forsøker å finne årsaken til ulykken og vi overværer scener fra psykiatrisk avdeling på sykehuset der Hadley blir behandlet - og fortid. Kapitteloverskriftene er "Da" og "Nå", så det er lett å følge med på hvor vi er i historien.
Etter hvert får vi smertefulle innblikk hva slags liv Hadley levde før ulykken, og skjønner da hva som var årsaken til selvmordsforsøket.

Det er Hadley selv som forteller i denne ungdomsromanen, med unntak av etterforskerens samtaler med ulike personer.
Jeg ble virkelig oppslukt av denne boka; gledet meg til jeg kunne sette meg ned neste gang og komme videre. Historien er godt fortalt og spenningen porsjonert ut på en slik måte at man hele tiden drives videre og vil vite hva som skjer.

Så vil jeg også nevne omslagsbildet på boka, som er designet av Magnus Riise. Det er sjelden jeg legger så mye merke til forsida på bøkene jeg leser, men dette var et veldig fiffig oppbygd bilde som også uttrykker hva boka handler om.

Varmt anbefalt til ungdom fra 12-13 år, og må gjerne leses av voksne også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar