søndag 15. april 2018

«Ankomst» av Gøhril Gabrielsen

Utgitt av Aschehoug 2017

En kvinnelig forsker skal overvintre nord i Norge, i ei kummerlig hytte i nærheten av et fuglefjell. Hun er nylig separert, har ei datter - som er hos faren mens hun selv er på oppdrag - og hun har en ny kjæreste. Kjæresten skal komme etter, men det drøyer lenger enn planlagt; ting kommer hele tiden i veien. Hun som er alene i vinterødet har sporadisk kontakt med kjæresten på en dårlig satellittlinje. I isolasjonen får hun god tid til å tenke; det er ting i livet som er vondt å tenke for mye på, men hun kan ikke bare legge det bak seg, så lenge hun har datteren hos eksen - hun er jo nødt til å kunne samarbeide med ham om barnet. Hun forsøker å fokusere på det som er bra i livet - som den nye kjæresten. Bare han kunne komme snart! Hun finner et lokalhistorisk hefte liggende i hytta, der kan hun lese om en familie som bodde på samme sted hun nå befinner seg. En brann fikk fatale følger for den lille familien. Etter hvert lever hun seg inn i, nærmest fantaserer levende denne familien; lever seg så inn i deres skjebne at det er som hun er med og opplever det som skjedde. Fortid og nåtid flyter nesten sammen; strabasene og isolasjonen er kanskje mer krevende en hun hadde kunnet forestille seg...

Denne romanen var det en kollega som gjorde meg oppmerksom på. Handling lagt til polare strøk - da er jeg jo nesten automatisk interessert!
Dette var intenst, uforutsigbart og velskrevet. Jeg hadde ønsket meg en mer avklart - eller kan jeg si hyggelig slutt, men her holdes leseren i uhyggen og spenningen helt til slutt.

2 kommentarer:

  1. Denne likte jeg også veldig godt :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du legger igjen kommentar, Tine :-) Da vet jeg at vi er enda flere om å like denne romanen :-)

      Slett