mandag 23. januar 2017

«Nansen og Johansen : et vintereventyr» av Klaus Rifbjerg

Oversatt av Jo Ørjasæter
Utgitt av Gyldendal 2003

Da var det tid for å hygge seg med litt polarlitteratur igjen. I denne romanen er det Hjalmar Johansen som er hovedperson.Vi stifter bekjentskap med ham først når han er i militæret, og noen tilbakeblikk er det mot barndom og ungdom. I militæret passer han godt, fysisk sterk og robust som han er. Men når en sersjant legger sin elsk på ham og muligens med litt lugubre hensikter vil hjelpe ham til en militær karriere, mister Johansen interessen for den yrkesveien.
Han er også en belest mann, med et godt hode, den i familien som har fått gå på gymnaset. Han har lest en del om Nansen; da har han kjent eventyrlysten boble. Så lykkes han i å bli tatt med på Fram på Nansens nordpolferd. Riktignok som fyrbøter; under dekk står han og skuffer kull og blir svart i ansiktet, men da Fram fryser fast i isen, blir Johansen valgt ut til å følge Nansen på ski og med hundesleder mot nordpolen. På denne ferden redder han livet til Nansen to ganger - én gang fra en mannevond isbjørn, og den andre gangen fra å drive til havs da Nansen mistet årene. Nansen viser sin takknemlighet da, i tomannssoveposen kommer de nær hverandre - sosiale skiller viskes ut, to mennesker gir seg hen til hverandre i et varmt og kjærlig møte.

Ja, Rifbjerg gir ikke kun dulgte hentydninger om at Johansen og Nansen muligens kan ha hatt et homofilt forhold - han skriver det mer i klartekst. Det er sikkert et vanlig fenomen at menn som lever avsondret fra kvinner "må" leve ut driftene sine på et eller annet vis, men er det sant at Nansen og Johansen sto i med hverandre? Har forfatteren noen som helst slags dekning for dette, lurer jeg på da. Forfatteren legger kanskje ut et spor til meg om at dette er fri fantasi, for her begår Johansen selvmord etter ferden med Nansen; ferden mot sydpolen med Roald Amundsen er helt utelatt.

Uansett får jeg lyst til å lese mer om Hjalmar Johansen.

2 kommentarer:

  1. Hjalmar Johansen sin lagnad er sørgeleg lesing, men også interessant. Anbefalar Ragnar Kvam sin biografi om Hjalmar Johansen; Den tredje mann http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/02/biografilesesirkel-den-tredje-mann.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for kommentar! Kvam sin biografi har eg faktisk lese ein gong, det var før eg starta bloggen min, men takk for tipset. Kanskje ei gjenlesing hadde gjort seg no :-)

      Slett