søndag 25. desember 2016

«Så hyggelig» av Christian Lyder Marstrander

Utgitt av Aschehoug 2016

Lorentz spiller på bandylaget. Med på laget er også Nicolay og Fredrik. Lorentz ser opp til Nicolay, som vel må sies å være stjerna på laget. Nicolay oppfører seg uavhengig og tøft, og har draget på damene. Lorentz er venn med Fredrik, mest omgangsvenn, kanskje, siden foreldrene hans og foreldrene til Fredrik er omgangsvenner. Guttene pleier å smelte tinn og lage tinnsoldater når de er sammen, og de hører på Burt Bacharach, for det gjør fedrene deres.
Men nå synes ikke Lorentz det er så kult å henge med Fredrik lenger. Han vil heller være venn med Nicolay, og sånne som Nicolay gidder ikke bruke tid på streitinger som Fredrik.
Guttene skal også konfirmeres. Ei av jentene på konfirmasjonsleiren er veldig hyggelig og søt. Lorentz kan være ganske slagferdig og vittig når han går inn for det, kanskje det kan sjarmere henne?
Lorentz kommer flere ganger i skvis denne tiden, det er så mange hensyn å ta. Han må ta hensyn til foreldrene som ønsker han skal konfirmere seg og selvfølgelig sette konfirmasjonsforberedelsene foran bandyen, selv om det gjelder NM! Han må være grei med Fredrik, selv om det er skikkelig vrient, siden han også vil være innenfor med Nicolay...

Lorentz kommer tydeligvis fra et såkalt "dannet hjem" - her er det blådressen fram om du skal i teater, det antar jeg kan virke fjernt for mange unge. Bare det at du går frivillig i teater 15 år gammel, vil være rimelig fjernt, tenker jeg! Men det går greit å kjenne seg igjen i den skvisen, alle dilemmaene man kan havne i som ung. For det er særlig unge mennesker som er i søking etter hvem de er, som henger med den ene når de vil være sånn, og henger med den andre når de vil være slik. Og som kommer i skikkelig dilemma-klem når de skal forsøke å sjonglere både det ene og det andre vennskapet, og både det ene og det andre og det tredje hensynet til ørten personer.

Lettlest og engasjerende ungdomsroman, helt sikkert fin for både gutter og jenter i konfirmasjonsalder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar