mandag 10. oktober 2016

«Med på leken» av Kristin von Hirsch

Amalie er på fest, drikker for mye, blir så dårlig at hun må bli tatt hånd om av venninna. Fyren som bor i leiligheten, for øvrig en ganske kjent sanger, lar henne få låne senga si; hun kan bare sove over til dagen etter. Mens Amalie fremdeles er omtåka av rus og søvn, tar fyren seg til rette og har sex med henne. Hun vil det ikke, men klarer bare å protestere nokså svakt; tilstanden hun er i gjør henne til et lett bytte.
Senere anmelder hun fyren for voldtekt, men opplever at politi og rettsinstanser ikke tar saken helt på alvor - og bittert nok kan hun også erindre selv å ha tenkt tidligere om andre jenter som har oppført seg dumt, at det er vel egentlig deres egen feil om de blir voldtatt, når de for eksempel surrer rundt i fylla, "halvnakne" og aleine ute på byen. Saken blir henlagt, og Amalie sliter virkelig etter overgrepet. Forholdet til kjæresten Benjamin blir også ødelagt av det som skjedde; både han og hun føler skam og skyld.

Det jeg liker aller best med denne romanen, er at forfatteren tør å pløye dypt; her er det ingen lettvinte, raske løsninger, vi får en følelse av at tiden nærmest står stille etter overgrepet, og det er virkelig vondt å være Amalie. Vi kjenner formelig ubehaget selv, og innser hvordan et slikt overgrep vil prege en i lang tid, ja høyt sannsynlig for resten av livet.
I kampen for å komme seg opp i stående igjen, trøster Amalie seg med hevntanker, ved siden av at hun begynner å studere, hun leser om kvinnesak og kjønnsroller, hun modnes mye på kort tid. Jeg håper ungdom som leser boka settes på tanker som: Hvordan står det egentlig til med likestillingen? Jeg tror mange tenker at i Norge er kvinner og menn veldig likestilt, men er vi egentlig det? Det er viktig å ikke ta rettigheter og muligheter for gitt og være oss bevisst hvilke roller vi får eller tar. Er det bare uskyldig moro at jenter bruker tid, penger og andre ressurser på å ta seg mest mulig deilig ut, med falske pupper og pålimte øyevipper, eller med andre ord: Har fokus på utseendet, på bekostning av skolegang og utdanning og dermed mulighet for å få en interessant og meningsfull jobb? Det handler ikke om at kvinner og menn skal være like i alt, men om at de er like mye verdt.

Boka er ganske tykk til ungdomsbok å være - hele 405 s. To sidetema i boka, som følger med den gamle nabofruen og kameraten til Emmas nye venn Odin, David, som har utviklet ereksjonssvikt etter ha sett for mye porno, kunne nok vært sløyfet.
Boka har form som en slags dagbok, eller "rapport", som Amalie skriver. Det gjør at den kan virke noe refererende i enkelte parti; som jeg har vært inne på i tidligere blogginnlegg er dagbok-formen fin fordi den gir en følelse av nærmest å sitte inne i hodet til hovedpersonen, men så kan den være litt mindre heldig på grunn av at det blir mye gjenfortelling og referering av "hva som har skjedd siden sist man skrev."

En engasjerende ungdomsroman for det vi på biblioteket kaller "moden ungdom", det vil si fra 13 år. Og forhåpentligvis vil den engasjere gutter like mye som jenter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar