mandag 16. mai 2016

«Han & dem» av Katarina von Bredow

Oversatt av Gry Brenna
Utgitt av Gyldendal 2016

Kevin (12) har fått en fin, gammel moped etter farfar, som nå dessverre er død. Selvfølgelig er Kevin altfor ung til å kjøre den, men på gårdsplassen eller andre trygge steder, får han lov av far til å prøve den litt. Noen gutter i klassen får nyss om mopeden og vil også prøve, og bak ryggen på far greier Kevin å snike seg ut på veien med mopeden for å møte guttene. De får prøvekjøre etter tur. Alt går fint, helt til det er Noahs tur. I altfor stor fart, og på fortauet (!) raser han av gårde, og kommer i skade for å kjøre ned en gammel mann med krykker. De får panikk og stikker av; heldigvis ser de at en bil har stanset ved den gamle mannen slik at han blir tatt hånd om.
Mopeden har fått noen skrammer. I seg selv ille nok, for hvordan skal Kevin da kunne holde skjult for faren at han snek seg av gårde bak ryggen på ham? Men verst er det at den gamle mannen kanskje er livstruende skadd. Selv om det var Noah som kjørte, føler Kevin stor skyld i det som skjedde...

Dette er tredje bok i von Bredows trilogi om en gjeng ungdommer som går siste året på mellomtrinnet. De to første heter «Du & jeg» og «Hun & ham».
Jeg har lest alle tre, synes det er troverdige, fine og tankevekkende bøker som jeg gjerne vil anbefale til unge lesere, men også til voksne som ønsker en påminnelse om hvordan det føles å være 12-13 år, på vippen mellom barn og ungdom.

Denne boka hadde en litt svak start, synes jeg, men spenningen stiger og holder seg godt utover i historien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar