torsdag 14. april 2016

«Verden er en boble» av Nicola Yoon

Illustrert av David Yoon
Oversatt av Tonje Røed
Utgitt av Aschehoug 2016

Madeline har en sjelden og alvorlig sykdom, som gjør henne allergisk mot nesten alt. Hun kan bli syk bare av å være ute i frisk luft eller av å håndhilse på noen. Derfor er hun alltid hjemme, et hus som er tilrettelagt med filtrert luft i jevn og riktig temperatur. Hun får hjemmeundervisning og blir for øvrig grundig passet på av mora - som er lege - og av sykepleieren Carla.
Madeline kjenner jo ikke til noen annen virkelighet, og synes egentlig livet er ganske greit. Hun har bøkene sine og hun har PC med internett, hun spiller spill med mora og Carla, så litt sosialt liv har hun jo.
Men så flytter det inn en ny familie i nabohuset, og Madeline legger spesielt merke til sønnen i huset, Olly. De oppretter kontakt gjennom gestikulering, skrift på vinduet og senere på nettet, og plutselig kjenner Madeline en sterk lengsel etter å kunne være sammen med Olly og bli ordentlig godt kjent med ham. Carla, som selv har ei datter, skjønner hva Madeline lengter etter, og lar Olly få komme på besøk. Selv om Madeline forsøker å la være, så blir hun forelsket. Forelskelsen er iblandet en god dose fortvilelse, for dette kan jo aldri ende godt?

Ja, floken synes ganske uløselig, så jeg var spent på hvordan dette skulle ende. Jeg blir overrasket underveis; jeg så ikke for meg at det var slik det skulle utvikles og løse seg.

Dette er en søt og romantisk historie, men alt er ikke bare rosenrødt. Temaene sorg, forsakelse og tap behandles også.
Antar at denne romanen er mest for jentene, alder fra 12-13 år.

2 kommentarer:

  1. ville mer sagt alder fra 13-16 år.

    SvarSlett
  2. Takk for kommentar. Min aldersangivelse er ment å bety: fra 12-13 år og oppover, så vi er antakelig enige.

    SvarSlett