lørdag 4. april 2015

«Det Alice glemte» av Liane Moriarty

Oversatt av Solveig Moen Rusten

Utgitt av Pantagruel 2015

Alice faller på treningssenteret og slår hodet. Slaget i hodet medfører hukommelsestap, slik at hun ikke kan huske noen ting fra de siste ti årene av livet. Hun kan ikke huske de tre barna hun har fått. Hun kan heller ikke huske at søsteren Elisabeth og ektemannen i årevis har strevd med å bli gravid, uten hell. Og at Alice og ektemannen Nick skal skilles? Vel, det er også helt nytt for henne, og fullstendig ubegripelig, for de elsker hverandre!
Sakte får Alice – og vi som leser – nøstet opp hva som har skjedd disse ti årene. Kanskje kan det vise seg å være svært heldig for livet hennes, at hun nettopp nå fikk en slags time-out som følge av hukommelsestapet…

Fortellingen veksler mellom a) å følge Alice og hennes aha-opplevelser etter hvert som hun møter og snakker med folk, b) søsterens Elisabeths brev/dagbok skrevet til terapeuten dr Hodge, og c) innlegg fra reservebestemorens blogg. Personlig synes jeg romanen godt kunne greid seg uten innspillene fra Elisabeth og reservebestemoren, men noen morsomme poeng får jo forfatteren fram gjennom disse innslagene.
Selve plottet minner meg mye om Sophie Kinsellas Husker dere ikke meg? Som jeg skrev den gangen, så er ikke hukommelsestap så vanlig som man skulle tro, men selvfølgelig et yndet grep for forfattere og filmskapere.

Det er litt for mange irriterende småfeil i teksten, i form av rot med sitattegn, enkeltbokstaver som har ramlet ut (eks s 370: ”serøst”, eller s 441: ”det viste jeg ikke”), samt annet smårot. (Eks. s 318: ”… han befant seg i hjemme hos noen andre”. Og side 262: ”De rant ned hverandres dører hele tiden.”)
Vi kunne vært tjent med at forlaget tok sistekorrekturen én gang til.

Men: Jeg regner ikke med at lesere som griper til denne type bok bryr seg så mye om det er noen småfeil her og der i teksten. Og for all del: Historien er søt og underholdende. Liker du feelgood, burde du prøve deg på denne romanen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar