lørdag 19. april 2014

«Svar hvis du hører meg» av Ninni Schulman

Oversatt av Kari Engen
Utgitt av Cappelen Damm 2014

Et jaktlag innfinner seg på postene sine i skogen. Et skudd blir avfyrt, en elg er felt. Noen hører et skudd til, men da det spørres på jaktradioen om noen har felt et dyr nummer to, er det ingen som svarer. Da laget noe senere samles til mat, er det to som ikke dukker opp – Pär og datteren hans, som var med for å se på jakta. De finner Pär skutt, datteren er borte.
Da man åpner etterforskning, kommer det snart fram at Pär har vært på kant med flere av de andre deltakerne på jaktlaget. Men kan noen av dem ha gått så langt som å drepe ham?

Dette er tredje roman jeg leser av Schulman om etterforskerne Petra Wilander og Christer Berglund. En viktig rolle spiller også journalisten Magdalena Hansson. De to første bøkene heter «Jenta med snø i håret» og «Gutten som sluttet ågråte».

Av de tre er dette den jeg har likt minst; dessverre kan det virke som om forfatteren ikke utvikler seg i positiv retning så langt i sitt forfatterskap. Krimplottet er svakt, politietterforskningen tafatt og famlende, tværet ut over altfor mange sider. Løsningen på gåten ramler ned nærmest som en tilfeldighet, umulig for en leser å resonnere seg fram til. Dessuten synes jeg persongalleriet blir for stort og uoversiktlig, beskrivelser av personer, handlinger og miljø blir altfor detaljert og utflytende. Privatlivet til etterforskerne og journalisten Magdalena tar snart mesteparten av plassen.
Likevel kan det godt være lesere som vil like denne romanen, kanskje hvis du liker Camilla Läckbergs bøker, men kan tenke deg enklere, mindre voldelige krimplott?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar