torsdag 27. mars 2014

«Glassbarna» av Kristina Ohlsson


Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Utgitt av Aschehoug 2014

12 år gamle Billie og moren hennes (ja, Billie er et jentenavn!) flytter fra byen hvor Billie har bodd hele livet, til stedet moren hennes vokste opp. Det er ikke så langt, så Billie kan fortsette på skolen hun går på ved å ta buss fram og tilbake. Problemet er at Billie ikke liker seg i det gamle huset de flytter til. Det står fullt av gamle møbler der, og stemningen er utrolig guffen. Billie merker det straks, mens mamma bare avfeier det som noe Billie finner på, som en slags motarbeidelse av mammas beslutning fordi Billie ikke hadde lyst til å flytte.
Men det er noe rart med huset. Taklampa svinger hit og dit av seg selv, og i støvet på et bord dukker det plutselig opp avtrykk etter en liten barnehånd…

Handling og språk i romanen lager en nøktern ramme. Det er virkningsfullt og gir meg tillit til historien, i motsetning til grøssere der det pøses på med effekter av typen urolige sjeler som kommer ut av speil, folk som dør, blod og gørr overalt. I de tilfellene skjønner du at alt er oppspinn, mens her kan du nesten begynne å tro på spøkelser.

Selve ideen føles ikke spesielt original: Et skummelt, gammelt hus der det skal vise seg å ha skjedd uhyggelige ting i fortiden, jenta som kommer flyttende og føler ubehag, uforklarlige ting som skjer. Men utviklingen av historien og slik den slutter, finner jeg behagelig annerledes fra andre bøker jeg har lest som har hatt liknende utgangspunkt.

 Forlaget har slurvet med den siste korrekturen. Noen av feilene jeg finner kan kategoriseres som ubetydelige småfeil, men irriterende nok, som at det s. 103 står vindet i stedet for vinduet, s 87 ”der må ut herfra”, der det riktige skal være ”dere må ut herfra”.
Det er vanskelig å få til utgivelser helt uten feil, men det bør finnes en grense for hvor mye man kan akseptere. Småfeilene jeg finner i denne boka er etter min mening noen for mange.
Og: Verst blir det når Billies navn blir til Bille s 8, 12 og 13, og Billy s 21.

Glassbarna er Kristina Ohlssons første roman for barn. Hun vant den svenske bokprisen «Barnens romanpris» i 2013 for den.
Ellers er hun kjent for sine kriminalromaner for voksne.

Glassbarna er spennende lesning for barn fra ca 9-10 år. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar