torsdag 5. juli 2012

«Ordensforstyrrelse» av Richard Yates

Oversatt av Agnete Øye
Utgitt av Oktober forlag 2011

Hovedpersonen i romanen heter John Wilder, er midt i trettiårene, og gjør en god jobb som annonseselger i et kjent tidsskrift. Sensommeren 1960 tar handlingen til. John har nettopp kommet hjem til New York etter en forretningsreise der han har drukket tett og sovet lite. I stedet for å reise hjem til kona og sønnen, blir han sittende på en bar og drikke. Omsider ringer han hjem, men bare for å si til kona at det må være slutt mellom dem; han er redd for hva han kan komme til å gjøre med henne og sønnen når han møter dem.
Kona er ikke verken venneløs eller rådløs, og gjør sitt beste å hjelpe mannen tilbake på rett kjøl. Men undergrunnskreftene trekker i John – kampen kan synes håpløs…

Romanen er ført i et godt og sikkert språk, men tematisk er den tung og dyster. Det er for så vidt interessant å se hvordan John sliter med suget etter alkohol, behovet for bekreftelse fra stadig nye, vakre kvinner, en slags rastløs misnøye over livet generelt, og et nervøst sinn. Likevel synes jeg forfatterens historie virker på en måte retningsløs og litt tilfeldig utviklet – men kanskje kan det også være et godt bilde på hvordan hovedpersonen bare lar alt skje med seg; eller stadig gir etter for øyeblikks fristelser, uten tanke for konsekvensene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar