torsdag 10. februar 2011

«Døden på Oslo S» av Ingvar Ambjørnsen


Bøkene om Pelle og Proffen – det norske svaret på Hardyguttene? – leste jeg den gangen de var nye (de fleste av dem, i alle fall), og jeg husker at jeg likte dem godt. Den første boka, «Kjempene faller» kom i 1987, og «Døden på Oslo S», som er andre boka i serien, kom i 1988.
«Døden på Oslo S» ble gitt ut på nytt i 2009 av Cappelen Damm, i serien EGO – spenning, og nå har jeg altså lest den om igjen, og jeg ser at tiden på sett og vis har gått fra disse bøkene. Tema – horekunder, prostitusjon og narkotikamisbruk – er dessverre ikke gått av moten, men miljøskildringene, holdningene til nybygg i Oslo for eksempel (Oslo S), samt språkbruken – virker foreldet.
Det er vel ikke så mange som lar seg opprøre over høye, svære, firkantete, uskjønne bygninger som Postgirobygget og Oslo S i dag – i alle fall ikke blant de yngste, som er målgruppa til denne boka?

Boka er skrevet i en muntlig stil – slik at man lett synes man kan høre stemmen til fortelleren, Pelle. Dessverre har Pelle en hang til å banne og bruke andre grove uttrykk. Litt er OK, fordi det virker naturlig at han ordlegger seg røft, men banninga kunne med fordel vært tonet ned, etter min mening.

Selve handlingen er litt tynn og virker kanskje noe planløst fortalt. Og det er mye elendighet på en gang, til og med været er forferdelig – kald vinter med mye vind og nedbør, så guttene blir både våte og kalde mens de strever seg fra sted til sted i byen, på jakt etter personer som kanskje vet noe og kan hjelpe dem videre.

Det begynner å bli en stund siden 1988, og for dagens unge kan det nok virke fjernt, særlig når de skjønner at slikt som mobiltelefonen ikke fantes for alminnelig bruk – tenk at man faktisk måtte oppsøke telefonautomater og sørge for å ha småpenger klare til å putte på! Selv om det er fjernt for dagens unge, har de ikke vondt av å høre om hvordan det var å leve på 80-tallet. Og kanskje kan tidskoloritten gjøre ting litt ekstra spennende? Det var for eksempel ikke bare-bare å tilkalle hjelp, om man var i knipe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar