mandag 31. januar 2011

«Hot i syden» av Ingunn Aamodt

Dette er bok nummer to i serien Marlena Evensen. Den første boka kom i fjor, og het ganske enkelt Marlena Evensen.

Marlenas forfattermamma har fått forskudd fra forlaget på sin neste kjærlighetsroman, og har bestemt at hun og Marlena skal reise til syden i vinterferien. Marlena skal få ha med seg ei venninne, for da kan mamma få tid for seg selv til å skrive på boka. Marlena har aldri vært i syden før og gleder seg vilt, men så dårlig gjort at hun bare får ha med seg ei venninne!? Hun har jo to bestevenninner – den som ikke blir valgt, må jo bli sur!?
Marlenas venninner – Emma og Minda – må til slutt trekke lodd, for Marlena greier ikke å bestemme seg. Minda er den som får være med, og Emma blir faktisk sur. Men Emma vet hvordan hun skal sno seg, det får vi se etter hvert. Vi som leser er i alle fall heldige, for vi får være med til syden, slikke sol og kikke etter kjekke gutter.

Dette er en helt grei, småmorsom bok for unge jenter – det er vanskelig å mislike ei slik lekker bok om ei hyggelig feriereise til varmere strøk. Marie Lyshols illustrasjoner i glade farger gjør leseopplevelsen enda koseligere. Aamodt skriver troverdig ungdommelig, så vidt jeg kan bedømme (det er Marlena selv som forteller) – både måten jentene uttrykker seg og hva de er opptatt av, virker sannsynlig. De er (dessverre) overflatiske og jålete. For noen jenter kan dette kanskje bli for mye av deg gode, men samtidig er det noe selvironisk i måten ting er fortalt, som gjør at man kan le av det og kjenne seg sunn selv, fordi man med hånda på hjertet kan si at ”så jålete er i alle fall ikke jeg!”
Eks s 36 – der de gjør seg klar til å dra: «Minda overnatter. Flyet vårt går fem på halv sju i morgen tidlig, så vi må stå opp klokka halv fire for å rekke å sminke oss før taxien kommer.» Jeg lo litt av den – synes det er ganske komisk at jentene er så jålete at de faktisk orker å tenke på å sminke seg "midt på natta".

Spenningskurven i boka er kanskje litt flat – handlingen og konfliktstoffet er ikke all verden å la seg opprøre over. Heller er det ikke veldig originalt, det jentene opplever; for eksempel kjennes det veldig opplagt hvordan det vil gå når de kaster seg over selvbruningskremen for å bli brune, før de reiser nedover.
Det er den lette, humoristiske tonen i boka som holder den oppe.

Marlena har egen blogg på internett: www.marlenaevensen.com. Her kan engasjerte lesere følge med på hva Marlena opplever, og gi kommentarer til for eksempel hvilken gutt hun bør satse på i framtida.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar