fredag 23. juli 2010

«Gutten i kofferten» av Lene Kaaberbøl og Agnete Friis


Denne spenningsromanen åpner med at en liten gutt blir funnet. Han er plassert i en koffert, lukket inne i en oppbevaringsboks på jernbanestasjonen i København. Kvinnen som henter ham ut, Nina, ble spurt om å gjøre det, av en venninne som i sin tur var blitt bedt om å ordne opp i saken av sjefen sin, Jan.
Nina – som er Røde Kors-sykepleier – går ikke til politiet, men velger å ordne opp selv. Hun må først berge livet til gutten, som er dopet ned for å tåle behandlingen. Siden må hun finne ut hvor han kommer fra og hvordan hun skal få ham brakt tilbake til den eller de som savner ham.
Som en konsekvens av at leveransen ikke blir behandlet som planlagt, er det nå en voldelig mann som jakter på betalingen han skulle ha fått for ”varen” i oppbevaringsboksen, og flere liv er i fare.

Boka er så å si uten dødpunkter, svært spennende bygd opp, og ført i et lett og greit språk som gjør at du fint kan sluke boka i løpet av en kveld – slik jeg tror du vil få lyst til.

Slutten virker kanskje noe hastig, og spenningen går ut av historien (fordi vi skjønner sammenhengen) en stund før selve boka er slutt. Som en slags epilog i boka, får vi høre om Ninas traumatiske opplevelse fra barndommen, som forklarer hennes hang til å forsøke å ”redde verden”, samt alltid å se på klokka og registrere tidspunktet ting skjer. Denne virker kanskje noe påklistret – det kunne vært bedre å flette dette inn som en erindring eller et apropos i bokas gang.

Men alt i alt er dette ei bok jeg anbefaler på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar