tirsdag 15. juli 2014

«Kardemommeloven : en kjærlighetsroman» av Ellen Mette Finsveen

Utgitt av Vigmostad & Bjørke 2014

Malins og Anders’ veier krysses igjen etter mange år. De var en gang kjærester, men da hun reiste til utlandet for ett år og han rotet med ei anna jente imens, ble det slutt.
Når de møtes igjen, er hun samboer med Kristian, en bunnsolid (men kanskje litt vel traust?) mann som står klar for å etablere familie med Malin når hun vil, mens Anders er den kjekke single legen som lever livet og utnytter til fulle det draget han har på damene.
Tittelen på romanen skriver seg fra Anders’ holdning til livet og damene: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.»

Romanen er forfatterens debut, og det er en fin debut. Dette er lettlest og underholdende. Tonen er lett og humoristisk, bare av og til bikker det på en uheldig måte over mot flåsete, som helt på slutten, eksempel s. 338: «Byen tynnes ut og blir til barskog, og halvparten av bilene inneholder zombier på vei til Lillestrøm.» og s 340 der noen håndbagasjetraller er ”griseparkert mellom to bord.” Slike uttrykk er med på å ødelegge for det øyeblikket av høytidelighet og sterke følelser som det ellers bygges opp mot.

Jeg oppdaget noen grammatikalske feil her og der, som da/når-feil, og språket kunne vært mer variert. (Her kunne forlaget gjort en bedre jobb.) For eksempel s 51-52, der ordet ”bra” brukes 3 ganger tett på hverandre:

«Forresten, Tommy, du har ikke sagt noe om hvordan det var i Statene. Var det bra?» sier Georg idet vi kommer inn på kjøkkenet.
«Statene, det må jo være bra. Hva likte du best?» spør Kristian.
«Vi hadde det veldig bra, …»

Jeg synes kanskje persongalleriet er litt stort og uoversiktlig – det var ikke alle vennene til Anders og Malin jeg greide å skille helt – men dette er bare små innvendinger. Jeg synes dette er en god debut og kan godt tenke meg å lese mer av samme forfatter.

Liker du feelgood/chick-lit og kjærlighetsromaner, er dette boka for deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar