onsdag 11. juni 2014

«Malstrøm» av Caterina Cattaneo

Utgitt av Gyldendal 2014

Live er ferdig med videregående og skal på interrail. Hun gleder seg til å komme seg vekk, være for seg selv, glemme alt det strevsomme hjemme.
Men så setter hun seg på feil tog. Hun hadde tenkt seg til København i første runde, men har satt seg på Trondheimstoget. Typen som gjør henne oppmerksom på det, sier hun har tid til å hive seg på riktig tog, men hun velger likevel å bli sittende. Det er noe med denne Robert; han er veldig kjekk og virker hyggelig.
Slik ender Live opp i Trondheim sammen med Robert. De deler interessen for dykking, og Live blir med til Kolvereid for å dykke etter et vrak. Men i forbindelse med at Robert har lånt bilen til en kompis der det ligger last de aldri ville hatt med om de hadde visst om den, skjer det ting…

Denne ungdomsromanen har mye spennende ytre handling og kan sikkert fenge både gutter og jenter.

For meg er det enkelte ting som trekker litt ned. Jeg synes for det første det er brukt altfor mye engelske ord og uttrykk. For det andre føles flere av dialogene stive og kunstige. For det tredje synes jeg Live og Roberts personlige problemer blir litt mye. Det blir bare plass til å berøre overflaten av det i en såpass kort roman. Samtidig peker disse temaene i retning av en annen sjanger enn spenningshistorien gjør. Man kan kanskje si at boka oppleves litt sprikende. Forfatteren kunne valgt å lage en rendyrket spenningsroman og kuttet ut i alle fall Lives vanskelige hjemmeliv. Eller hun kunne valgt å skrive en lengre roman, slik at hun kunne gravd litt dypere. Men jeg ser at forfatteren kanskje trengte vanskene Live har hjemme, for å forklare hvorfor hun drar på interrail alene.
Krimhistorien føles litt søkt eller gåtefull, siden også denne blir noe for overflatisk behandlet.

Innvendingene til tross: Romanen kan anbefales!2 kommentarer:

 1. hvem har laget omslagsillustrasjonen ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym!
   I boka står det
   "Omslag: Henrik Koitzsch
   Omslagsfoto: Christian Skauge"

   Slett