søndag 29. juni 2014

«Herr Fikrys litterære liv» av Gabrielle Zevin

Oversatt av Lisa Vesterås
Utgitt av Silke 2014

Silke forlag sendte meg et anmeldereksemplar i håp om at jeg ville lese og blogge.

A.J. Fikry driver bokhandel på øya Alice utenfor Cape Cod, USA. Å drive bokhandel når man er skikkelig lesehest skulle man tro var selve drømmeyrket, men for A.J. gir ikke jobben gir særlig mening eller glede lenger, etter at kona – som var medeier – ble drept i en bilulykke. Faktisk er han blitt ganske bitter og gretten, og markedskonsulenter som kommer innom for å presentere bøker, kan risikere en temmelig kjølig mottakelse.
Heldigvis er A.J. eier av ei svært sjelden og verdifull bok; så har han noe å falle tilbake på om han ikke orker å drive bokhandelen lenger.
Men akk: Den verdifulle boka blir en dag stjålet, og det skjer dessuten noe annet merkelig og ubehagelig. Ubehagelig med det samme, i alle fall, men etter hvert betyr disse hendelsene at A.J.s liv får en viktig og fruktbar vending…


Er du glad i bøker og litteratur, så vil du nok like denne romanen. Da jeg grep til den, lurte jeg på om den kunne ha noe av den samme stemningen som «84 Charing cross road» av Helene Hanff, men denne synes jeg framstår som lysere og mer humoristisk, til tross for noen ganske dystre skjebner.
Boka har interessante hovedpersoner, det skjer uventede ting, tonen er underfundig og humoristisk, boka har ganske vittige dialoger og mange litterære referanser, særlig til amerikanske forfattere og noveller. Kanskje lesere av Herr Fikrys litterære liv blir nysgjerrig på titler som omtales, og vil lese dem selv? Da er det greit å få på plass med én gang at boka «Sen blomstring» av Leon Friedman, er fiktiv...

Denne romanen vil først være i handelen fra september 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar