onsdag 1. februar 2012

«Lottie Biggs er IKKE desperat : eller tre uker i det kvinnelige begjærs vold» av Hayley Long

Oversatt av Kjersti Velsand
Utgitt av Aschehoug, 2011

Femtenårige Lottie går til terapeuten Blake annenhver uke. Hun lider av ”en psykisk forstyrrelse” (etter hvert som vi leser romanen får vi forståelsen av at hun muligens har en bipolar lidelse – altså svinger mellom å være skikkelig høyt oppe/gira og langt nede/deprimert). Av Blake – som ligner Johnny Depp! – får hun beskjed om å skrive ”følelsesoversikt”. (Ikke dagbok eller logg, for den slags orker ikke Lottie!) Lottie går i gang, og det er denne følelsesoversikten som blir til boka vi leser.
Lottie har ei venninne – Goose – som hun dessverre blir uvenner med i starten av boka, og en kjæreste – Gareth – som spiller rugby og har skikkelig sexy lår, og som hun plutselig får innmari lyst til å ligge med, til tross for at de begge er under den seksuelle lavalder, og til tross for at hun hele tiden har ment at de skal vente til de er minst 21.

Denne ungdomsromanen er skrevet i en gjennomført munter tone, noe som gjør den lettlest og lett fordøyelig, til tross for at temaene den dreier rundt, er tunge.
Språklig er det lite å henge seg opp i – jeg finner bare noe småplukk, som enkelte kronglete setninger (s 134: «Særlig oftere blir det til at jeg ikke tar turen likevel…») og merkelige ordvalg (s 144: «… men den slags prat anstår seg ikke på en arbeidsplass.») Men i det store og hele flyter det greit.
Teksten er noen ganger satt med stor størrelse (type overskrift) – der noen er opprørte og skriker, eller forfatteren virkelig skal understreke saker og ting, og andre ganger med ministørrelse, der det hviskes eller mumles. Kapitteloverskriftene er satt med små og store bokstaver om hverandre, for eksempel s. 114: «OG så sNakket JeG meD GOOse».
Det er kanskje en morsom gimmick, men jeg falt ikke helt for dette – det gir teksten et litt rotete inntrykk, og den blir mindre lettlest, etter min mening.
Boka er illustrert av forfatteren, og dette tilfører teksten ekstra humor.

Romanen er en fortsettelse av «Har det KLIKKA for Lottie Biggs» (Aschehoug 2010), og minner meg om Jacqueline Wilsons bøker «Guttegærne jenter», «Deppa jenter», «Stressa jenter» og «Ustyrlige jenter». Liker du de bøkene, tror jeg du vil like disse om Lottie også.

Et lite sitat fra s 28, for å vise noe av humoren i boka:
«Jeg har lagt merke til at Gareth har det med å rødme for et godt ord. Han ville avgjort ikke klart seg som internasjonal svindler eller kortspiller i Las Vegas, for fargen i kinnene hans røper alltid nøyaktig hva som foregår inne i hodet hans. Heldigvis har Gareth allerede bestemt seg for å bli profesjonell rugbyspiller når han er ferdig med skolen. Yrkesvalget er ideelt, for alle er røde i fjeset når de spiller rugby. Han kommer ikke til å skille seg ut i det hele tatt.»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar